26 Januari, 2010

Hidup yang Sia-Sia

Salam Tazkirah ....


Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia iaitu:-


1. Lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri sahaja tapi tidak berdoa untuk kedua ibu bapanya dan kaum muslimin.

2. Orang yang membaca al quran seratus ayat setiap hari, tapi tidak dibaca secara tertib.

3. Lelaki yang masuk ke masjid, kemudian ia keluar dari masjid itu tanpa mengerjakan solat Tahiyatul Masjid

4. Orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.

5. Lelaki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan solat Jumaat berjemaah.

6. Lelaki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7. Dua orang lelaki yang bersahabat, tapi mereka tidak saling menanyakan khabar tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8. Lelaki yang mengundang seseorang tetamunya, tapi tidak di acuhkan dan tidak di layani tetamunya itu.

9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10. Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya
Sekian dulu, nanti jumpa lagi....InsyaAllah
Terima kasih kerana mengunjungi rumah ibu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails