Salam....
Petai adalah sejenis ulam yang sangat sedap dan banyak khasiatnya. Di rumah petai ni selalu ada bekalan kerana menjadi kegemaran MIL. Selalunya dia menjadikan petai ini sebagai ulam pilihan utama selepas lain-lain ulaman yang ada. Gambar di atas tu sambal udang petai yang ibu masak hari minggu lepas.
Hari ni ibu nak kongsi cerita berkenaan khasiat petai yang ibu dapat dari tok wan ibu. Terima kasih ibu ucapkan kepada tok wan google kerana telah memberi tips berkenaan khasiat petai ini. 'Terima kasih ya tok wan'. Tok wan kata antara khasiat terbaik yang ada pada petai ialah:
1. Kandungan tryptophan boleh memberikan mood yang relax dan rasa lebih berbahagia selepas memakannya.
2. Kandungan vitamin B6 boleh membantu mengurangkan kadar gula dalam darah. Sangat sesuai untuk pengidap kencing manis.
3. Kandungan zat besi yang tinggi menghalang anemia terjadi.
4. Boleh menurunkan tekanan darah tinggi dan menghalang stroke
5. Kemampuan otak berfikir dengan cepat, sesuai untuk pelajar-pelajar
6. Kandungan serat yang tinggi boleh mengatasi sembelit
7. Boleh menahan mabuk dengan cara petai di blend + madu + susu => minum
8. Boleh mengurangkan rasa panas badan disebabkan banyak makan
9. Boleh menghilangkan rasa mual di pagi hari
10. Kulit bahagian dalam petai di gosok pada tempat yang digigit nyamuk untuk menghilangkan rasa gatal
11.Boleh membantu menenangkan sistem saraf
12. Boleh menurunkan suhu badan terutama ibu yang sedang menanti kelahiran bayi menyebabkan suhu badan naik
13. Vitamin B6 dan B12 yang terkandung boleh menghentikan katagihan nikotin (untuk perokok)
14.Kandungan kalium yang tinggi boleh meredakan stress
15. Boleh mengurnagkan kadar stroke sehingga 40%
16. Perbandingan dengan Epal : 4x lebih banyak protein, 2x lebih banyak karbohidrat, 5x vitamin A dan zat besi dan 2x jumlah vitamin dan mineral lain
Oleh kerana itu, petai yang kaya dengan kalium merupakan ulam dengan nilai pemakanan terbaik.
Allahua'alam.
Sekian dulu, nanti jumpa lagi...insyaAllah
Terima kasih kerana mengunjungi rumah ibu.