Tengok betul-betul. Adakah pernah anda lihat buah ini??? Sekarang ni jarang sangat kedapatan buah ini. Kalau dulu di rumah bonda cuma petik aje di belakang rumah. Tiap-tiap rumah di kampung ada pokok ini. Buah dia bermusim. Biasanya di musim panas inilah masa dia `galak' berbuah dan musim panas ini jugalah sotong banyak di laut. Itulah yang specialnya buah ini, bila mana musim dia.. masa tu jugaklah musim sotong. Hari jumaat lepas hubby mintak buatkan sayur ni. Rindu katanya. Pagi-pagi lagi ibu pergi ke Pasar Kemaman. Harga RM5.00 sekilo. Ibu beli dalam setengah kilo. Cukup tu untuk makan anak beranak.
++++
Nama dia tentulah GAJUS atau juga dikenali sebagai JAMBU GOLOK. Asal dari mana nama dia, ibu tak pasti. Tapi orang di sini memang panggil Jambu Golok la. Ibu rasa nama dia sangat unik seunik rasanya. Orang-orang di Terengganu ni pulak suka makan sayur lemak berbanding dengan sayur air @ pedas. Kalau boleh segala jenis sayur yang ada semua nak masak lemak. Bila dah ada sayur lemak tu pulak tak sah kalau tak ada ikan kering terutamanya ikan gelama @ ikan selar. Weii sedapnya. Dok sabor rasanya nak makan...
Mari kita tengok cara-cara nak buat sayur lemak gajus @ jambu golok
Bahan utama:
Tentulah gajus ni..
Di cincang sebegini halus
Kemudian di celur sedikit dan ditos serta di ramas-ramas untuk membuang airnya. Kalau boleh sampai kering sedikit.
Sotong di hiris halus-halus.
Ikan direbus kan ditumbuk
Last sekali campurkan kesemuanya sekali gus dalam satu periuk. Tambah bawang besar yang dihiris , lada besar, santan, garam dan sedikit gula. Masak sehingga mendidih dan kuahnya menjadi pekat dan rasanya lemak-lemak masin.
Beginilah rupanya:
^
^
^
^
^
Terima kasih kerana mengunjungi rumah ibu.
hahaha...sedap sgt ni, minggu lepas isteri ambo buat satu periuk. Mkn sayur byk, mkn nasi sikit jah...
BalasPadamSalam Sano,
BalasPadamBetul tu..hubby ambo gitu gop..makan nasik sikit jah dok ratoh sayur banyok2..pah tu mintok plop buat hujung minggu ni!!!
Dulu masa kak Zai kecik2 buah ni ada kat kampung tapi tak tahu pula boleh di buat gulai. Rasa dia kelat2 sikit,lama kak Zai tak jumpa buat ni kalau kat Kl memang takkan jumpa.
BalasPadamBiji dia kalau tak silap orang panggil kacang parang betul ke?
Salam Kak Zai,
BalasPadamBuah ni memang rasa pahit & kelat sedikit. Bagi org allergic gatal tak boleh makan sangat.Sebab tu kena celur dulu sebelum di masak utk buang air pahit dan 'bisa' dia.
Biji pulak dipanggil biji gajus. Di goreng tanpa minyak dan dikupas kulit - tinggal isi dlm. Now, biji gajus ni byk dah yg dijual yg dah comel dan siap bergoreng @ bakar boleh dimakan terus
ibu sayang..
BalasPadammacaman akak nak cuba ni..buah gajus pun takde..sedap ke rasanya ye..kalau ikutkan ada ikan,sotong lagi..mesti sedap sangatkan..
Sedap kak.... Sehingga menjilat pinggammm.. Sedapnyeerrr
PadamSalam Kak Erna,
BalasPadamSedap bangat seh!! Kesian Kak Erna... tak dapet den nak nolong...nak antar kan jauh sangat...
salam ibu
BalasPadamalamak rm5 sekilo sotong tu, murah sangat dan fresh lagi
tu lah ingat nak pegi merasai sendiri aktiviti mencandat sotong kat trengganu, tapi takde free hehehe
takpe lain kali , insyallah
tak pernah rasa lagi menu tu, apa namanya menu tu ibu ?
Salam Pak Itam,
BalasPadamRM5.00 tu buah gajus. Sotong RM8.00-10.00 sekilo, tapi memang fresh sesangatlah.
Sekarang ni ,mmg musim mencandat sotong, eloklah kalau datang n boleh tengok2. Ibu x pernah ke laut... takut weii..
Menu tu nama MASAK LEMAK BUAH GAJUS...boleh suruh mak itam masak nanti!!!
salam ziarah. terima kasih dtg menjengah blog saya. Buah gajus pernah saya beli masa kat pasar Khadijah duluuu lama2 duluu masa ikut rombongan sekolah. tupun beli sebab nak rasa gajusnya, buahnya saya buang mcm tu je, sbb tak tahu nak makan camne. terima kasih bg resepi ni, mana tau dpt buah gajus, bolehla cuba.
BalasPadamPokok ni ade banyak LG kt kg saye ni.. Time musim candat memang resepi nilah yg selalu org kg buat.
PadamSalam CikguZue,
BalasPadamSama2. Nanti kalau kesempatan bolehlah cuba resipi ni.
Salam ziarah dari saya..
BalasPadamIbu Sayang
Menarik nya lauk ini. Belum pernah saya melihatnya.. Tentu sedap.
alahai... teringat kat mak saya, dia pernah masak mcm ni tp lain sikit la... sedap. Kita sama2 tukar link yer
BalasPadamSalam Ajzie,
BalasPadamAlhamdulillah..Memang sedap n menjadi lauk kegemaran family ibu.
Mekasih sudi ziarah kemari
Salam Fa10,
BalasPadamMemang kalau kita teringin sesuatu masakan kita rindu pada mak. Samalah dgn ibu.. dok sini pun kadang2 rindu lauk mak jugak.
Mekasih kita sama2 link.
Nasib baik tengok masa dah kenyang..hehe..tapi terliur tetap terliur. Kalau letak petai pun okay, kan? Fa ni kaki petai! :D
BalasPadamSalam Fa,
BalasPadamAda petai lagi sodap!! Lagi lemak....Samalah kita suka petai gak hihihi
ikang selanyang lagi manis
BalasPadamAssalam Ibu,
BalasPadamSaya nak mintak izin untuk gunakan gambar dalam post ini untuk tweet Jabatan. Boleh tak?
Assalam Ibu,
BalasPadamSaya nak mintak izin untuk gunakan gambar dalam post ini untuk tweet Jabatan. Boleh tak?