Hari ni ibu nak tunjukkan sayur lemak kulit rambai yang ibu masak semalam.
Nak masak senang bangat! cuma bahan utamanya pasti lah kulit rambai.Basuh bersih-bersih kulit rambai tu kemudian rebus sampai mendidih. Tujuannya untuk membuang rasa masam kulit itew. Lepas tu ramas-ramas lagi kulit tu sehingga rasa masamnya berkurang. Andai kata rasa masamnya masih ada boleh rendam lagi dengan air garam sekejap.
Bahan:
Kulit rambai 2 mangkuk kecil
Ikan selayang - rebus kemudian blend isinya
1 labu bawang besar di potong memanjang
Santan kelapa 1 mangkuk
10 keping cendawan tiram kelabu - disiat-siat
Lada besar 2 biji
Cara:
Campurkan kesemuanya dalam satu periuk, masak hingga mendidih. Rasakan garamnya dan dimakan dengan nasi putih bersama-sama ikan goreng dan telur asin rebus. yummy....yummy.....
penyejuk tekak
buah pencuci mulut
Alat ni kuat makan bateri!
Petang ni nak ke Lembah Bidong ada hal sikit. Amik kesempatan ke Pasar Payang dan jenjalan sekitar bandar KT, kalau sempat. Harap-harap sempatlah tu sebab lama dah tak ke KT windu jugak.
ibusayang..akak pernah makan..tapi kulit ambai yang telah dikeringkan..rendam dulu..bagi lembut..lepas tu basuh..dan rebus..barulah dimasak dengan ikan sungai yang dah salai..
BalasPadamsekarang dah lama tak makan..
Salam Kak Erna,
BalasPadamSaya agak sama rasa gulai tu kan. Mungkin dulu-dulu kulit di keringkan utk tahan lebih lama.
Terus terang cakap kak Zai tak pernah makan gulai kulit rambai,pernah jiran bagi tau tentang masakkan ni agak hairan sebab tak pernah makan.
BalasPadamSalam Kak Zai,
BalasPadamResepi ciptaan orang kampung, mungkin dolu2 susah nak dpt bekalan sayur di pasaran.
Kak Zai boleh try, makan dgn sambal belacan + ikan masin goreng
salam ibu sayang..
BalasPadamemak kakpah pernah buat kulit rambai ni masak lemak cili api campur dengan ikan baung salai. sedap dan wangi..
apa-apa pun , terliur tengok lauk ni..
Wasllm Kakpah,
BalasPadamKesian Kakpah terliu ya.....! come over kalau sudi boleh ibu masakkan.